Ongewenste haren?

Overbeharing, een vervelende klacht. Stugge donkere haren op de kin of grijze en blonde haren in de hals. In de praktijk zien wij veel verschillende vormen van overbeharing. Vaak begint het met een paar haartjes op de bovenlip of kin en komen er na verloop van tijd steeds meer haartjes bij. Maar wat is nu precies die oorzaak van de storende haren? Wij leggen het hieronder voor u uit.

Oorzaken

Hormonale schommelingen

Hormonen zijn vaak de boosdoeners voor het ontstaan van overbeharing, waarbij de mannelijke hormonen een belangrijke rol spelen. Zoals tijdens en na de overgang of zwangerschap. Waarschijnlijk zijn de haarzakjes extra gevoelig voor mannelijke hormonen (testosteron). Het veranderen of stoppen van anticonceptie zoals een spiraal of anticonceptiepil geeft invloed op de hormoonhuishouding. Dit kan verergering van de haargroei in het gezicht of lichaam geven.

Erfelijke aanleg

Overbeharing kan ook erfelijk bepaald zijn. Vaak komt de sterke beharing bij zowel mannen als vrouwen in de familie voor. Vrouwen met een getinte huidskleur hebben over het algemeen meer haargroei dan vrouwen met een blanke huid.

elektrische epilatie

Hirsutisme

Hirsutisme is een vorm van overbeharing bij vrouwen. Er groeien donkere, stugge haren op de bovenlip, de kin, de borst, de buik en de bovenbenen zoals bij mannen. Hirsutisme komt veel voor, zeker 5% van de vrouwen heeft er voor de overgang last van.

Hypertrichose

Bij hypertrichose is er sprake van een toename van haar op een willekeurig lichaamsdeel. Hypertrichose komt voor bij mannen en vrouwen.

Behandeling

Ongewenste haargroei behandelen wij in de praktijk met laserontharing en elektrische epilatie.

Heeft u vragen over de ongewenste beharing en hoe te behandelen? Neem dan contact op met onze huidtherapeuten.

Vergoeding

Mogelijk komt u in aanmerking voor een (deel)vergoeding vanuit de aanvullende verzekering bij uw zorgverzekeraar. U heeft wel een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist nodig. Huid- en oedeemtherapie DuoDermis heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Heeft u vragen over uw vergoeding? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten