Heeft u last van een wond op uw been dat maar niet wil genezen? Onze huidtherapeuten in Doetinchem bieden effectieve en doelgerichte wondzorg behandelingen aan, ook aan huis als dat nodig is. In overleg wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Bloedsomloop

Een open been (ulcus cruris) ontstaat doordat er een probleem is met de bloedsomloop. In de meeste gevallen gaat het om een verstoring in de aderen, maar de slagaderen kunnen ook zijn aangedaan.

Het hart pompt bloed via de slagaderen naar de organen, de aderen zorgen ervoor dat het bloed wordt teruggevoerd naar het hart. De aderen vervoeren het bloed, tegen de zwaartekracht in, richting het hart. In de aderen zijn kleppen aanwezig, die het terugstromen van het bloed naar beneden voorkomen. Als deze kleppen niet goed tegen elkaar aansluiten, stroom het bloed gemakkelijk terug. Dit verhoogt de druk in de benen en dat kan leiden tot spataderen, veneus oedeem of zelfs een open been.

spataderen Linkerzijde: Normale ader, hierbij stroomt het bloed in één richting naar het hart. Rechterzijde: spatader, hierbij stroomt het bloed in beide richtingen.

Chronische Veneuze Insufficiëntie

Als de aderen onvoldoende functioneren, wordt dit ook wel Chronische Veneuze Insufficiëntie (CVI) genoemd. Vaak start CVI eerst met een zwaar en vermoeid gevoel in de benen en ontstaan er kleine vaatjes en spataderen. Op den duur ontstaan er bruine verkleuringen op de huid of kunnen eczeemplekken ontstaan. Als er langdurig sprake is van CVI, kan er een ulcus cruris ontstaan.

Ulcus Cruris

Een open been/ ulcus cruris wordt gezien al het laatste stadium van CVI. Doordat de doorbloeding in de benen onvoldoende werkt, kan er bij lichte stoot of val een open wond ontstaan. Kenmerkend van deze wond is dat het slecht te genezen is en lang open blijft en vochtig is. Open benen komen veel voor, vooral bij oudere mensen die een langere tijd last hebben van een verminderde doorbloeding in de benen.

Vaak is er oedeem (vochtophoping) in de benen aanwezig. De wond zal niet genezen, indien er oedeem in de benen aanwezig zijn. Naast de wondverzorging zal er aanvullende compressietherapie worden gegeven.

Behandeling

Onze huidtherapeuten beschikken goede kennis en technieken om (chronische) wonden te behandelen. Naast de juiste wondverzorging starten onze huidtherapeuten aanvullende oedeemtherapie. Met manuele lymfedrainage, in combinatie met compressietherapie zorgt de huidtherapeut ervoor dat de vochtophoping in de benen beter worden afgevoerd. De doorbloeding van de huid zal verbeteren en de wond zal genezen.

Vraag stellen

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten