Service Icon

Littekens

De huid is een geweldig orgaan, het heeft namelijk het vermogen om zichzelf weer te herstellen. Na een diepe verwonding of operatie ontstaat er een litteken. Dit is het natuurlijke genezingsproces van de huid. Een litteken bestaat uit bindweefsel en in meestal vlak en niet opvallend. Maar er kan een verstoring ontstaan in het genezingsproces. Een litteken kan verkleefd, verdikt of verkleurd zijn, ook kan er sprak zijn van jeuk of pijn aan het litteken. Maar welke soorten littekens zijn er en welke behandelingen zijn effectief?

Soorten littekens

Normaal litteken

Een ‘normaal’ litteken is een wit of huidkleurige litteken in de huid, die is ontstaan na een operatie of ongeval.
Atrofische littekens

Bij een atrofisch litteken is er te weinig bindweefsel aangemaakt. Hierbij is een dun laagje littekenweefsel, wat dieper in de huid ligt en lichter van kleur is. Acne-littekens en striae zijn bekende atrofische littekens.
Hypertrofische littekens

Bij een hypertrofisch litteken is er teveel bindweefsel aangemaakt. Deze verdikking is vaak rood en verheven. Vaak geven deze littekens klachten als pijn, jeuk en trekken aan de huid. Een hypertrofisch litteken blijft binnen de lijnen van het litteken, in tegenstelling tot keloïd littekens.
Keloïd littekens

Bij een keloïd litteken wordt er net als bij een hypertrofisch litteken te veel bindweefsel aangemaakt. Maar deze littekens groeien buiten de lijnen van het oorspronkelijke litteken en zorgt voor een woekering van een litteken.
Striae of striemen

Striae zijn lijnvormige atrofische littekens die ontstaan door het abnormale oprekken van de opperhuid en lederhuid. Striemen ontstaan vaak na de zwangerschap of bij overgewicht. Bij striemen die net zijn ontstaan, is de striem rozig of paars van kleur. Na enkele maanden tot jaren verdwijnt de roze kleur en worden ze witter.

Behandeling

Er zijn veel behandelingen om de littekens te versoepelen en te verbeteren. Wij geloven in een persoonlijke benadering, daarom is de littekentherapie afhankelijk van het soort litteken en uw wensen. Tijdens een intake gesprek worden de persoonlijke behandelmogelijkheden besproken.

Littekentherapie bestaat meestal uit een combinatie van verschillende behandelingen zoals:

Vergoeding

Mogelijk komt u in aanmerking voor een (deel)vergoeding vanuit de aanvullende verzekering bij uw zorgverzekeraar. U heeft wel een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist nodig. Huid- en oedeemtherapie DuoDermis heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Heeft u vragen over uw vergoeding? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

Heeft u vragen over de behandeling of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze huidtherapeuten.

Vraag stellen

Form User Icon
Form Phone Number
Form Phone Number
Form Phone Number
Bedankt voor uw bericht. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oeps! Er ging iets niet helemaal goed. Probeer het opnieuw.